Steun jongeren met beperking uit Bethlehem via O-live-wood

Algemeen

WIERDEN/VRIEZENVEEN/BETHLEHEM – Peter en Tineke 't Lam uit Vriezenveen hebben hun hart verbonden aan Bethlehem. Niet zozeer aan de streek zelf, maar het echtpaar zet zich vol overgave in voor kansarme jongeren met een verstandelijke en soms ook lichamelijke beperking. De twee Tukkers hebben een werkplaats opgezet waar de jongeren in hun eigen tempo en op hun eigen manier kunnen werken aan producten van olijfhout. Nico Mels en Yashmeë Meere zijn vanuit Vriezenveen en Wierden druk bezig om Peter daarbij te ondersteunen. Daarom zal op zaterdag 16 december op de grote Wierdense Kerstmarkt het werk van de jongens te koop zijn.

Onder de noemer 'O-live-wood' gaan vanuit de kleine werkplaats in Bethlehem allerhande producten van olijfhout de wereld over. De afzet is nog klein, maar het streven is een goede, zelfvoorzienende organisatie te ontwikkelen. “Dankzij wat kleinere donaties heeft Peter de werkplaats op kunnen starten”, vertellen Yashmeë en Nico enthousiast. “We willen er nu echter voor zorgen dat er nog een kleine vijftienduizend euro bijeenkomt, zodat goed geïnvesteerd kan worden in machines, materiaal en hout. Olijfhout is eigenlijk het enige product dat, in de streek waar de werkplaats staat, goed kan groeien. Maar bedenk ook dat voordat het hout bewerkt kan worden het eerst twee jaar moet drogen.”

Door te zorgen voor voldoende materialen en hout, kan Peter er samen met een begeleider voor zorgen dat de jongeren met een beperking er een goede dagbesteding krijgen en zich daardoor weer waardig en goed voelen. “Dat is écht iets wat géén gemeengoed is, de overheid doet niks voor kansloze jongeren en ze worden gezien als een last voor het gezin. In de werkplaats zie je de jongeren opbloeien. Ze krijgen waardering en ontwikkelen daardoor weer zelfrespect”, aldus Nico. Yashmeë vult aan: “Vooral de licht verstandelijk beperkte jongens hebben extra aandacht en bescherming nodig. Er zijn vaak weinig zichtbare problemen, zodat ze heel gemakkelijk overvraagd kunnen worden. In een gewone werkplaats wordt bijvoorbeeld een normale arbeidsdiscipline van hen verwacht. Deze druk kan leiden tot agressie en tot een niet kunnen functioneren.”

Om de werkplaats op te waarderen en een goede toekomst te bieden is dus geld nodig. Door de producten te verkopen, ontstaat er een geldstroom die er uiteindelijk voor moet zorgen dat 'O-live-wood' zelfvoorzienend wordt. Nico: “Peter geniet van de bijzondere mensen die hij aan werk kan helpen. De jongens bepalen de sfeer. Het is toch mooi om deze mensen te kunnen steunen door de zelfgemaakte producten op de kerstmarkt te kopen. We hebben kerststalletjes en kandelaars, maar ook sleutelhangers, broodplanken en kookgerei. Er is van alles verkrijgbaar. En je koopt niet alleen een mooie product, je steunt ook het project van Peter 't Lam!”

Behalve deelname aan de kerstmarkt in Wierden is 'O-live-wood' ook door de gezamenlijke kerken in Wierden uitgekozen als project voor de Vastenactie in 2018. Meer informatie over het project en de producten is ook te vinden op www.olivewoodproject.nl