Presentatie historische roman De Rusluie

Algemeen

VRIEZENVEEN - Op 3 september verschijnt de historische roman De Rusluie van Nicole Harmsen, een meeslepend geschreven, romantisch familie-epos. Het omspant zes generaties en vertelt het op feiten gebaseerde verhaal van een familie die uit het arme Vriezenveen naar St. Petersburg trekt om daar een succesvolle linnenhandel op te zetten. Zij staan bekend als de Rusluie.

Het boek is niet alleen een prachtig verhaal, het neemt ons ook mee door 200 jaar Nederlands-Russische geschiedenis. Het begint in 1739, wanneer de boeren van Vriezenveen te lijden hebben onder het feodale systeem, en voert ons achtereenvolgens langs de Franse Revolutie, de Bataafse Revolutie, de tocht van de Grand Armée naar Rusland, Bloedige Zondag en tot slot de Russische Revolutie. Het is prachtig geschreven, goed gedocumenteerd, en gaat over de belangwekkende en relatief onbekende Nederlands-Russische geschiedenis.

De presentatie van het boek is op 8 september in het Historisch Museum Vriezenveen, alwaar een eerste exemplaar zal worden uitgereikt aan burgermeester Van der Kolk.

Een Nederlands-Russische familiegeschiedenis

De Rusluie is een meeslepend geschreven, romantisch familie-epos. Het omspant zes generaties en vertelt het op feiten gebaseerde verhaal van een familie tussen twee werelden: de wereld van het kleine dorp en die van de grote stad, die van boer-wever en welgestelde koopman, die van Hollander en Rus.

Vriezenveen, 1739. Als de oogst is mislukt en Jan Klein besluit om met de huifkar naar Sint-Petersburg te gaan om daar wat bij te verdienen met de verkoop van tuinzaden, beseft hij niet dat zijn reis de basis legt voor een familiebedrijf dat bijna tweehonderd jaar zal voortbestaan.

Binnen korte tijd zijn de Rusluie uit Vriezenveen met hun Hollandse linnen een begrip in Sint-Petersburg. Ze zijn niet langer eenvoudige, arme boeren die op hun slee met koopwaar langs de klanten reizen, maar gerespecteerde en rijke burgers met eigen winkels in de voornaamste straat van de stad.

Aanvankelijk reizen de mannen nog heen en weer, terwijl vrouwen en kinderen achterblijven op de boerderij, maar na verloop van jaren vestigt de familie zich definitief in Rusland met de bedoeling om nooit meer terug te keren. Maar dan breekt de Russische Revolutie uit.

Nicole Harmsen studeerde Nederlands en was jarenlang uitgever. Tegenwoordig is ze docent op een middelbare school. De Rusluie is haar debuutroman.

De Rusluie • Nicole Harmsen • 3 september 2018 • paperback • € 21,99 • 408 blz.
ISBN 978 90 263 3609 6 • NUR 342 • omslagontwerp Studio Jan de Boer • e-book ca. € 12,99