Obs de Weier zwaait zingend juf Margriet uit

Algemeen

VROOMSHOOP / ALMELO - Samen met echtgenoot Frits zittend op de achterbank van een glimmend gepoetste Jaguar, werd juf Margriet van Laar uit Vroomshoop vorige week woensdagmorgen stapvoets het schoolplein van basisschool de Weier aan de Vissedijk in Almelo opgereden. Onder de indruk van de feestelijke ontvangst liep het echtpaar, alsof ze over de rode loper liepen, vervolgens tussen de tientallen meters lange erehaag door die de circa 500 schoolkinderen hadden gevormd. Luidkeels zongen zij ‘hun’ juf toe en bedankten haar voor alle mooie jaren.

Hierna werd juf Margriet een mozaïek overhandigd met daarop een door elke leerling getekend en gekleurd stokje. Sommigen hadden hun aandeel op het abstracte kunstwerk zelfs voorzien van hun naam. Dit allemaal vanwege het afscheid van de kleuterjuf, die na 65 jaar en 9 maanden van haar pensioen mag gaan genieten. Heel haar werkzame leven heeft ze voor de kleuterklas gestaan. “Kleuters zijn leuk, spontaan en eerlijk”, is haar verklaring voor deze keuze. Het begon ooit op een kleuterschool in het Drentse dorp Schoonebeek, waarna zij in 1975 naar Almelo kwam en aangesteld werd op de toenmalige kleuterschool De Klaproos op het Sluitersveld. Het zou toen nog een jaar of tien duren voordat de kleuterschool en de lagere school werden omgevormd tot de basisschool. In 1977 moest zij vanwege haar zwangerschap noodgedwongen het onderwijs verlaten. “Dat was toen heel gewoon”. Thuis zitten was echter niet aan Margriet besteed en ze meldde zich aan als vrijwilliger bij de politie. “Ik deed eigenlijk hetzelfde werk als de beroepsagent”. De onregelmatige werktijden braken haar uiteindelijk op een bepaald moment op en in 1992 kreeg ze de kans als invalkracht weer als kleuterjuf aan het werk te gaan in Beerzerveld. Daarna volgden nog een aantal kleuterscholen met Obs de Weier als eindstation. “Op deze school heb ik 21 prachtige jaren gehad”.

Van verveling zal geen sprake zijn. Margriet gaat haar dagen invullen met het bezoeken van rommelmarkten. “Soms huur ik zelf een kraam om spulletjes te verkopen”. Daarnaast gaat ze assistentie verlenen aan echtgenoot Frits die knutselen als hobby heeft. “Hij zet de dingen graag in elkaar en ik ben meer van de ideeën”.