Basisscholen maken kennis met democratische besluitvorming

Algemeen

TWENTERAND - Donderdagochtend werd in de raadzaal van het gemeentehuis in Vriezenveen door burgemeester Annelies van der Kolk het spel Democracity geopend. Van donderdag 16 tot en met dinsdag 21 november zette de gemeente Twenterand haar deuren weer open voor de bassischolen om dit spel te spelen.

In dit spel maakten de in totaal zo’n 180 kinderen van de groepen 7 en 8 van diverse basisscholen in Twenterand kennis met de democratische besluitvorming door samen een stad te bouwen. Iedere groep werd terzijde gestaan door een gemeenteraadslid en/of een wethouder. De groepen werden begeleid door ProDemos, het ‘Huis voor democratie en rechtsstaat’.

Groep 8 van De Fontein uit Westerhaar – Vriezenveensewijk beet donderdagochtend het spits af (zie foto). De leerlingen namen plaats op de zetels van de raadsleden in de raadszaal van het gemeentehuis en vormden samen de volksvertegenwoordigers van een stad, die in eerste instantie alleen bestond uit woningen. Het was aan de leerlingen om via democratische wijze beslissingen te nemen over wat er verder in de stad gebouwd moest worden, met een beperkt budget. Er moest dus echt gekozen worden.