Afbeelding

Je verstand gebruiken en je hart laten spreken

Columns

Het wekt weleens verbazing dat Belgische Vlamingen de ‘Ollanders’ aftroeven bij taalspelletjes op de televisie. De Vlaamse proza en poëzie in ogenschouw nemend is dat echter helemaal niet zo vreemd. De beeldende Vlaamse taal kan op mooie wijze iets verduidelijken en tot de juiste proporties terug brengen.

Neem het tegenwoordig fors toegenomen wangedrag van toeschouwers bij sportwedstrijden. Dat kwam weer tot uiting bij de wielerklassieker bij uitstek: de Ronde van Vlaanderen. De glorieuze winnaar Matthieu van der Poel en andere wielrenners kregen niet zelden een onwelriekende douche over zich heen, bestaande uit speeksel, bier en urine. Het Nieuwsblad wast die onverlaten langs de kasseien, asfalt en klinkers op niet mis te verstane wijze de oren en neemt het en passant op voor de Nederlandse wereldkampioen Mathieu van der Poel: “Niet alleen maakt u uzelf eindeloos belachelijk en verknoeit u het voor een renner en een wereldtopper, die het niet verdient. U verpest het ook voor die honderdduizenden fans en liefhebbers, die wél met de beste intenties aan de kant staan.”

En als uitsmijter: “Blijf thuis, blijf in uw hok, waar primaten thuis horen.” Geweldig toch, deze terechtwijzing, die zo één op één op andere sporten, denk aan misdragingen van toeschouwers in voetbalstadions, toegepast kan worden. De verruwing en het teloorgang van waarden en normen moet gestopt worden. De beschaving moet weer geleerd worden op weg naar stadions zonder hekwerken, waar gezinnen zich thuis voelen en supporters van clubs gezellig door elkaar zitten.

‘Geweld eindigt, waar liefde begint.’ Dat is de bekende slogan van Amnesty International. Kun je ook toepassen op de NAVO, die vorige week stil stond bij het 75-jarig bestaan. Vrijheid en veiligheid liggen in elkaar verlengde en dat is actueler dan ooit door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne aan de grenzen van de NAVO. Hoe stelt Donald Trump zich op ten opzichte van de NAVO als hij weer herkozen wordt tot president van Amerika? Gooit hij die als oude Trump-sneakers weg of zweert hij op de Trump-bijbel dat de band met de NAVO in stand blijft? Dat we na 75 jaar de veiligheid en saamhorigheid in Europa koesteren, is in ieder geval een goed en veilig gevoel.

Kijken we naar Twenterand, dan zien we dat de tijdsgeest van individualisme hier ook niet voorbij gaat. Er lijkt eindelijk een eigentijdse en veilige Oranjeschool, compleet met kinderopvang in de wijk Vroomshoop-Oost te komen. Waar gejuich verwacht werd, is er nu gemor van omwonenden. De naam Penningkruid, daarbij zou de nieuwe basisschool komen, wordt welhaast symbolisch. Bij zo’n school dichtbij de koopwoningen, kan de waarde ervan weleens gaan dalen. Daarbij komt de geluidsoverlast en komen de vele verkeersbewegingen. Met het zogeheten ‘kiss and ride’ principe kan hier het nodige aan gedaan worden en vanuit de wijk kan er meer met en door de kinderen gefietst worden. Maar het ‘Njet’ van de omwonenden klinkt luid en onverbiddelijk.

Nu moet de Oranjeschool elders in de nieuwe wijk, waar liefst 250 nieuwe woningen komen, gesitueerd worden. Weer vertraging dus, terwijl dit dossier van nieuwbouw en verkeersveilige maatregelen al zo ellendig lang bestaat. Wat maakt een kinderrijke woonwijk leefbaar? Zeker het nodige groen en speelplaatsen. Daar is in Vroomshoop-Oost zeker behoefte aan en ook een nieuwe school. Op school leer je je verstand te gebruiken en je hart te laten speken. Dat geldt ook hier.