Afbeelding

Uit de winterslaap

Columns

Op 1 april aanstaande ontwaakt het Veenmuseum weer uit zijn winterslaap. Als ik het hierbij zou laten, dan doe ik de vele vrijwilligers enorm tekort. Zij liggen tijdens dit jaargetijde heus niet op één oor in de bedsteden in de winkel, in de plaggenhutten of de in de boerderij. Verre van dat, maar daarover straks meer. 

Tijdens de winterperiode heeft het Veenmuseum een paar foto’s op facebook geplaatst om iedereen deelgenoot te maken van de hoge waterstand in het gebied. Er was een grote vijver ontstaan vanaf de veenrug tot aan het perron. Omdat de vorst ook zijn intrede had gedaan, stelde iemand via facebook voor om op die ijsbaan iets te organiseren. Hij deed het voorstel om een schaatsfestijn te houden, waarbij iedereen in oud Twentse klederdracht en op krulschaatsen toegang had tot de ijsbaan. Op de tonen van “Les patineurs” (bij ons beter bekend als “De schaatsenrijderswals”) van componist Emil Waldteufel konden er dan zwierige schaatspatronen te zien zijn. Een origineel koek-en-zopie zou de schaatsvreugde daarbij zeker verhogen Ook al zong Willeke Alberti in het verleden “De winter was lang….”, dat was toch niet echt het geval. De periode was te kort om dit festijn te organiseren. Het bleef dus stil op de ijsbaan. 

Wat ik al eerder aangaf, was het geen stille periode na 31 oktober vorig jaar. De dames van het Veenmuseum zijn druk bezig geweest om alle huisjes te ontruimen. Je kunt het beddengoed nu eenmaal niet in dat vochtige en koude seizoen in de huisjes laten liggen. Daarmee is het werk nog niet gedaan. Onze dames zorgen er eveneens voor dat alle lakens en slopen een opfrisbeurt krijgen in de wasautomaat en de wasdroger. Ook de onderhoudsploeg heeft in de afgelopen periode heel wat werk verricht. Er moeten altijd zaken worden vernieuwd, gerepareerd en in de verf worden gezet. Alle werkzaamheden opnoemen zou te veel zijn, maar neemt u van mij aan dat ze er heel wat tijd aan hebben besteed. We mogen hierbij Bos & Natuurbeheer van het Zone College uit Zwolle niet vergeten. De jongens en meisjes van de bosbouwafdeling hebben twee dagen groot onderhoud verricht aan het buitenterrein. Door overbodige beplanting te verwijderen ontstaat er een meer open landschap. Al deze vrijwilligers zorgen ervoor, dat onze bezoekers in een prachtig museum kunnen rondlopen. 

In de afgelopen tijd zijn alle huisjes weer ingericht. Onze dames hebben de bedsteden weer opgemaakt met het frisse bedlinnen. Als u de bedden ziet zult u er misschien wel willen overnachten. Dat mag helaas niet, want we hebben geen hotelvergunning. Het Veenmuseum heeft ook geen toestemming om een natuurkampeerterrein te zijn. De heren hebben opnieuw veel zorg besteed aan de perrons, de looppaden, de rails, de locomotieven en de wagons. Er is ook een nieuwe wisseltentoonstelling. We zijn er dus klaar voor om u te ontvangen. Komt u een keer? 

Ronald de Jong