Paddenpaar.
Paddenpaar.

Padden weer op pad

Columns

Ook in Twenterand gaat in het voorjaar de pad op pad naar zijn geboortegrond, eigenlijk zijn geboortewater. Zodra de dagen lengen en de nachttemperatuur bij vochtig weer ook ‘s nachts minimaal boven de 6 graden blijft, krijgen padden de kriebels. Voorjaarskriebels, bestaande uit de natuurlijke drang om het water op te zoeken waar ze geboren zijn en daarnaast de drang om daar te paren en voor een heleboel bevruchte paddeneitjes te zorgen. Zodra het ‘s avonds donker wordt bij regenachtig weer komen ze tevoorschijn en start de trek. Ze gaan dan traag op pad, met een flink risico voor eigen leven bij het oversteken van wegen. De KNNV afdeling Vriezenveen heeft nabij De Pollen een jaarrond goedwerkende faunapassage voor deze dieren gerealiseerd. Daar passeren nu duizenden dieren via tunnels veilig de Oude Hoevenweg.

De hele winter zitten ze vorstvrij weggekropen onder een laag bladeren of ergens in een holletje. Amfibieën, waartoe padden, kikkers en salamanders behoren, zijn koudbloedige dieren: de lichaamstemperatuur daalt sterk bij een lage omgevingstemperatuur. In het overwinteringgebied, gelegen tot maximaal 1 kilometer van zijn geboortewater, zoekt hij al ijverig naar een vrouwtje. Vindt hij een vrouwtje, dan klemt hij zich vast op haar rug en zo gaan ze verstrengeld op weg naar het water. Na de paartijd verdwijnt de pad weer uit het water en zoekt de rest van het jaar zijn voedsel op het land. De eitjes, gelegd in lange strengen komen na enige tijd uit. De volgende levensfase is die als dikkopje. Na enige tijd volgt dan de metamorfose naar een pad met pootjes.

Padden, bruine kikkers en watersalamanders trekken al vanaf midden februari. Kort erna, meestal in de tweede helft van maart, worden de heikikkers actief. De mannetjes verkleuren prachtig staalblauw van opwinding bij het veroveren van vrouwtjes om mee te paren. Hierbij worden ook goed hoorbare geluiden gemaakt.

De geluiden van diverse kikkers en padden zijn te horen als je de hierbij geplaatste QR-code scant.

De groene- en boomkikkers zoeken in mei het water op om te paren en eitjes af te zetten. Ook laten deze zich qua gekwaak goed horen. In 2024 begon de trek heel vroeg. Op 23 januari zag ik de eersten en op 10 en 11 februari telde ik in enkele tijdelijke opvangemmers in totaal al 21 padden, 100 kleine watersalamanders, 2 groene- en 3 bruine kikkers. Weet je in de gemeente Twenterand en omgeving een plek met veel doodgereden amfibieën, geef het dan door. Er kan dan bekeken worden of er een oplossing mogelijk is. Wil je meer info over de paddentrek: website www.padden.nu

Herman Stevens, KNNV afd. Vriezenveen

contact: stevenshh51@gmail.com

Afbeelding
Heikikkers.