Anja en Bert Sluijer naast het paneel dat ze onthulden ter herinnering aan het luchtdrama op 26 maart 1942.
Anja en Bert Sluijer naast het paneel dat ze onthulden ter herinnering aan het luchtdrama op 26 maart 1942.

Herinneringsplaquette aan Schottenweg onthuld

Algemeen

VRIEZENVEEN - Het is 26 maart 1942. De tweemotorige Britse Wellington bommenwerper is met een zeskoppige bemanning weer op de terugweg naar Engeland na een bombardement op de Duitse stad Essen. De missie is volbracht en de zes jonge mannen zijn blij dat ze weer onderweg zijn naar de thuisbasis. Maar boven Vriezenveen gaat het mis!

Het vliegtuig wordt gespot door de radar van de bezetter vanaf vliegveld Twente dat ze hebben overgenomen, en ter hoogte van de Schottenweg in Vriezenveen wordt de Wellington neergehaald door een Duitse Messerschmitt BF110. De hele bemanning komt om.

Voor onze vrijheid

Piloot Officier Eric William Cuthbert Creed, Sergeant William Wykes Robey Norton, Sergeant Walter Irvine Christsen, Sergeant Albert Frederick Mons Emms, Sergeant John Routledge Payne en Kapitein Alfred Peter Mair. Zes jonge mannen die streden voor onze vrijheid en daarbij het leven lieten. Daarom schrijven we hun namen voluit. Ze verdienen ons diep respect. En mét hen ook al die andere dappere militairen en burgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog voor de vrijheid van Nederland hebben gestreden. Maar ook alle burgers en militairen die zijn omgekomen in latere oorlogen en bij vredesoperaties, waar ook ter wereld, verdienen diep respect. Op 4 mei heeft Nederland hen allen herdacht en stilgestaan bij alle mensen die anno 2024 niet in vrijheid kunnen leven en lijden onder oorlog en geweld. 

Ter herinnering

De zes militairen die op 26 maart 1942 zijn neergestort aan de Schottenweg in Vriezenveen, liggen begraven op het geallieerde erehof op de algemene begraafplaats in Vriezenveen. Bij elk graf is een identiek grafteken van witte natuursteen geplaatst. Sinds kort staat er ook aan de Schottenweg een gedenkteken dat herinnert aan hun heldendaad. Op 4 mei jongstleden onthulden Anja en Bert Sluijer uit Vriezenveen op die plek een plaquette ter ere van hen. “Deze jonge mannen die hiernaar toe kwamen om voor onze vrijheid te strijden. Wat dreef hen om dit te doen?”. Deze vraag houdt Bert Sluijer al jaren bezig. “Een fascinerend verhaal”. 

Hij is dan ook erg trots dat hij samen met zijn vrouw op 4 mei namens het Historisch Museum in Vriezenveen, de plaquette aan de Schottenweg mocht onthullen in aanwezigheid van een groot aantal belangstellenden en genodigden. Met het wegtrekken van de parachute die over het paneel lag gedrapeerd, werden de foto’s van de omgekomen bemanningsleden zichtbaar. De gezichten achter de namen. “Het initiëren van deze plaquette is mijn levenswerk en de onthulling daarvan is de kroon op mijn werk”, zo vertelt Bert. “Met dank aan het Historisch Museum, Coen Cornelissen jr., Rob Wethly en Freddie Ekkel”. 

Last Post

Het was een emotioneel moment toen de klanken van de Last Post op 4 mei over de Schottenweg klonken. Een laatste groet aan Eric, William, Walter, Albert, John en Alfred. Maar hun herinnering wordt levend gehouden. Niet alleen in Vriezenveen, maar ook door de families in Engeland en Australië. 

“In november 2022 was Melanie, een familielid van Eric Creed, in Vriezenveen. En ook dat was emotioneel”, zo weet Bert zich nog goed te herinneren. “We houden nog steeds vriendschappelijk contact met elkaar. En dat allemaal door een jongeman van 22 jaar die voor een land streed dat hij niet eens kende. Bijzonder toch?” 

Tekst en foto: Petra Sibma

Anja en Bert Sluijer naast het paneel dat ze onthulden ter herinnering aan het luchtdrama op 26 maart 1942.